Yapay Zeka İle Sigortayı Şekillendiren Şirketler
Dünya genelinde yapay zeka girişimlerinin sayısı 2 bini aştı. Böylelikle diğer sektörlerde olduğu gibi sigorta sektöründe de makine öğrenimi ve büyük veri yer edinmdeye başladı. Sigorta teknolojilerinin gelişimi ve sektörde oluşan InsurTech trendi ile birlikte zaman kayıplarının ve bütçe masraflarının azaltılması sektörde yıkıcı bir etki yarattı. Bu etki sayesinde tüm dünya çapında, yapay zeka üzerine yaptığı çalışmalarla InsurTech’e yön veren girişimler dikkat çekmeye başladı. Bu girişimlerden en çok ses getiren ve sektöre öncülük edenleri sizlere sıraladık.
· Akıllı telefonlarda bir sohbet botu (chatbot) uygulamasıyla kiracılara ve ev sahiplerine özgü sigortalar sunan Lemonade, bugüne kadar başta Google, Allianz ve Sequoia Capital gibi devler olmak üzere, çeşitli şirketlerden yaklaşık 60 milyon dolarlık yatırım aldı. Sigorta yaptırmanın 1.30 dakika sürdüğü uygulamada, herhangi bir talep anında ödeme almak ise 3 dakikayı geçmiyor. Sigorta dolandırıcılıklarını önlemek adına geliştirilen bu uygulama çoğunlukla büyük veri ve makine öğreniminden faydalanılıyor.
· Sigortacıların mobil uygulama üzerinden ulaşabildiği bir sigorta tazminat talebi platformu olarak hizmet veren RightIndem sayesinde sigorta müşterileri tazminat talebinde bulunabiliyor, işlem süreçleri kolaylaşıyor, süre kısalıyor ve böylece müşteri memnuniyeti artıyor. Verilen hizmet üç ana tazminat talebi sürecinden oluşuyor; ihbar, ana talep ve ödeme.
· Makine öğrenimi algoritmaları geliştirerek yüz okuyabilen Lapetus Solutions, vaka verilerini yüz analitikleri ve demografik bilgilerle kombine ederek tahminler yürütebiliyor. Aynı zamanda insanların yüzlerini inceleyerek sağlıklarını ve ömürlerini değerlendiriyor. Sigara içmeniz ile ilgili verdiğiniz cevabın doğruluğu konusunda bile asla kandıramıyorsunuz.
· Geliştirdiği makine öğrenimi algoritmalarıyla el yazısı ve diğer basılı sözleşmeleri yüzde 99,9 doğruluk oranıyla dijital hale getiren Captricity, 52 milyon dolar yatırım aldı. Milyona yakın iş başvurusunun analizini size dijitalleştiren bu uygulama sayesinde sigorta şirketlerinin personelleri üzerinde yüzde 50’ye varan maliyet düşüşleri tespit edildi. Geçmiş poliçe bilgilerinin bile dijital hale getirilmesi ile her türlü uygulama tarafından kolayca analiz edilebilir hale geliyor.
· Silikon Vadisi’nde kurulan Cyence, siber tehditlerin finansal etkisini ölçülebilir biçimde analiz eden iş analitiği platformuyla bugüne kadar 40 milyon dolar yatırım aldı. Sigortacılık sektörünün “risk yönetimi” verdiği önem ile, bu riskleri olasılıklar ve maliyet bazında hesaplayabilen Cyence’in yükselişi durdurulamıyor.
· Akıllı telefonunuzdaki sensörleri kullanarak sürüş alışkanlıklarınızı ölçümleyip, iyileştirmeye yarayan Zendrive, bugüne kadar 20 milyon dolar yatırım aldı. Uygulama kaza riskini önemli ölçüde önlüyor böylelikle sigorta şirketleri uygulama kullanıcısı olan araç sahiplerine yüzde 25’e varan indirimler sağlıyor.
· Gayrimenkul sigorta şirketleri için makine öğrenimi ve bilgisayarlı görüşü birleştiren bir teknoloji geliştiren Silikon Vadisi girişimi Cape Analytics, her binanın çatısını malzeme türü, kullanım durumu ve binanın kapladığı toplam alan gibi konularda bilgi sağlıyor.
· Derin öğrenme algoritmaları ile araç sigortası vakalarında otomatik olarak maliyet hesaplaması yapan Tractable sayesinde kazalı aracı tamir eden taraf, bir tahminle birlikte araç fotoğraflarını sigorta talebi yönetim sistemine yüklüyor. Böylelikle maliyet tahminleri ile kıyaslanan fotoğrafların doğruluğu garanti altına alıyor.
· Makine öğrenimi teknolojilerinden faydalanan RiskGenius, sigorta poliçelerini birden fazla sağlayıcıdan gelen teklifler bazında sunarak kolay karşılaştırma olanağı sunuyor.
· Sigortacılık sektöründeki dolandırıcılık girişimlerini tespit etmek için Shift Technology kullanılıyor. Büyük veri ve makine öğrenimi algoritmalarından faydalanmasının yanı sıra sektöre yapay zeka bazlı bir siber güvenlik çözümü geliştiriyor.